torsdag 3 september 2009

The Gabriel Set-UpIdag kom äntligen Agent X9 nr 10/09 ut i butik.
Och med den en fantastisk nypublicering av den klassiska episoden The Gabriel Set-up där vi läsare för första gången får träffa Gabriel – en fiende Modesty kommer stöta på fler gånger.
Vad som gör det här numret verkligen speciellt är att i princip samtliga rutor är scannade direkt från Holdaways original. Inga kopior av kopior av kopior som skickats runt för att tillslut hamna hos oss, utan de riktiga originalen.
Det finns nämligen en samlare, Peter Trask, som har nästan samtliga originalstrippar till just The Gabriel Set-Up. Givetvis skulle Peter, som är svensk, befinna sig i Dubai nu när vi behövde honom som mest. Men han gjorde en hjälteinsats och tog sina original, gick till en lokal skanningsfirma och lät digitalisera allihopa och skicka till oss.
Underbart!
Missa inte!!!

Dessutom får ni det kanske bästa 100 Bullets-avsnittet hittills.
Det är ruggigt!

6 kommentarer:

 1. Ruggigt!?
  Omslaget är ruggigt!
  Ruggigt snyggt!

  Fortsätt gärna med andra teckare (eller med Wallin, det skulle funka fint). Sen skulle jag inte ha något emot att andra serier fick lite "limelight" på omslaget. Agent Corrigan av Wallin skulle sitta som en smäck.

  SvaraRadera
 2. Tja, vad ska man säga? Visst är det riktigt snyggt och läckert med den nya redigeringen av Modesty, men jag är inte riktigt förtjust i tanken på att 75% av varje nummer i 7-8 år framöver kommer att utgöras av Modesty. Ett förslag kan ju vara att köra "nya" Modesty i 3-4 nr/år, för att få plats med andra serier (ex.vis de nyare franska/belgiska/amerikanska serier som var orsaken till att jag började läsa X9 igen).
  Hoppas kan man alltid...
  /Mattias

  SvaraRadera
 3. Först: Kul att du tycker att det är snyggt med hur Modesty redigeras nu.
  Sen: Jag kan förstå hur du tänker och det är ett konstruktivt förslag som vi faktiskt diskuterade på redaktionen redan i fjol.
  "Problemet" (som bara är ett problem om man föredrar andra serier än Modesty) är att en klar majoritet av våra läsare ser Modesty Blaise som den största anledningen att läsa tidningen.
  När hon inte är med ser vi in en väldigt massa protester (som i glappet vi hade tidigare i år).
  Men om en majoritet av läsarna visar att de tycker som du så kanske det är värt att fundera på konceptet du föreslår igen...
  Vad tycker ni andra?

  SvaraRadera
 4. En annan kompromiss är ju att låta några nummer per år vara utökade för att ge utrymme till något mer än (nästan) bara Modesty. Men i så fall måste ju vi köpare vara beredda att slanta upp några kronor extra också.

  Personligen läser jag X9 främst för biseriernas skull. Å andra sidan har Modesty aldrig varit så läsvärd som nu, så jag är inte helt emot att den serien fortfarande tar plats i tidningen.

  SvaraRadera
 5. Frågan blir ju om ni bara vill ha kvar de läsare som är nu eller ha in lite nya. Har svårt att se att tidningen vinner nya läsare med ännu en runda med Modesty, hur bra version det än är.

  Om tidningen står och faller med en serie, Modesty, skulle jag åtminstone börja fundera hur det står till med tidningen. Visst 100 Bullets är en bra början men vad som behövs är en serie som kan "ersätta" Modesty i populäritet. Agent X9 har alltid varit bra på att välja ut kvalitetserier (min personliga favorit är och förblir "Cinder & Ash", men det var ju ett tag sedan).

  Att ha med Modesty i typ varannat nummer och ge plats för fler nya frächa serier tycker jag verkar vara en smart idé. (Men, med Seriemagasinet borta finns ju bara Agent X9 kvar att läsa. Så mina surt förvärvade pengar får ni ändå.:) )

  SvaraRadera
 6. Jo, det är ju ett problem det där; att tillfredsställa alla.
  Vi gjorde en rätt stor undersökning för något år sedan och 99% ville ha Modesty. Det märktes även på uppehållet vi hade inför nystarten och folk hörde av sig.
  Så Modesty är det inte så mycket tvivel om att X9:s läsare vill ha.

  De andra serierna är inte alla lika överens om.
  Vissa tycker att 100 Bullets är jättebra – andra tycker inte om den alls.
  Vissa är stormförtjust i de belgiskfranska albumserierna – andra önskar fler repriser av old school-klassikerna.
  Vi försöker göra en mix som tilltalar alla – äldre som unga, nya som gamla läsare – vilket inte är helt lätt alltid. Men jag tror att vi är på rätt väg.
  Eller?

  Just nu jobbar vi för övrigt på att försöka få till det med en serie i fem delar som jag tror och hoppas kommer funka perfekt i Agent X9. Om allt går i lås kommer den kunna läsas i början av nästa år. Men kontrakten är inte påskrivna än, så... Jag vill inte lova eller avslöja för mycket.
  Håll tummarna!

  SvaraRadera