söndag 9 maj 2010

Läsarbrev: Protest, protest.

Hejsan redaktionen!
Kul grepp att låta nya tecknare göra omslag till tidningen.
Men, protest, protest.
Varför låta gästtecknaren utrusta Modesty-flickan med så groteskt stora bröst att bara amerikaner eller mycket späda barn går igång?
Såvitt jag förstår är det ingen av dessa målgrupper som är den största delen i prenumerantskaran.
Dessutom. Hur f-n håller Willie Garvin i Bowie-kniven? Inte ens Crocodile Dundee skulle gripa en kniv på det viset, och allas vår Willie är ju specialist.

Vänliga hälsningar

Bengt-Arne Andersson
Hässleholm

– – –

Svar:
Hej Bengt-Arne!
Kul att du gillar idén.
Romeros har haft en lång och trogen tjänst och har gjort många fantastiska omslag åt Agent X9 under åren. Men med tanke på hans aktningsvärda ålder känner vi att det är en bra idé att börja spana efter, och varva med, nya förmågor. Så vi håller ögonen öppna, och tar det försiktigt i vårt botaniserande.
Detta hoppas vi ska göra tidningen lite mer attraktiv med mer variation, så klart.
Nog kan du ha rättt i att han håller sin kastkniv lite väl mordiskt, men vi tycker också att en viss artistisk frihet i längden gynnar omslagen i helhet. Dock ska vi nog försöka tänka på sådana detaljer.
Däremot håller vi inte med om dig din andra punkt.
Jämfört med flera av Romeros omslag de senaste åren får man nog anse att proportionerna på Modesty är mer realistiska än genomsnittsomslagen.
Jämför till exempel med omslaget innan, nr 5.

vs

Förhoppningsvis lyssnar Romero, som givetvis kommer fortsätta göra omslag, på och tar till sig av vår kritik precis som vi lyssnar på och tar till oss av din.
Tack för dina synpunkter!
Ni andra: vad tycker ni?
Fortsätt maila till x9@egmont.se

6 kommentarer:

 1. Jag håller med. Willie håller kniven ungefär som TV-meteorologer håller i kartväxlingsknappen. Vad har han tänkt göra? Picka hål i brödkakor innan gräddningen?

  SvaraRadera
 2. Måste säga att min första tanke var också hur groteskt stora brösten var. (Håller inte med om att omslaget på nr 5 skulle vara sämre propotioner än nya omslaget.) Sedan tycker jag Modesty har lite väl stor högerhand för att ha den bortanför ansiktet. Willies kniv stör mig inte alls. Annars tycker jag Sicat tecknar fantastiskt bra men han borde göra ett omslag med mer action och mindre poserande (och detta är något jag önskar fler omslagstecknare kunde anamma).

  [För övrigt noterar jag att den första reprisen (mig veteligt) av Torpedo dök upp i numret. Äventyret hette "Kattens nio liv" när den gick i Seriemagasinet #16/1991, och handlade då om "Nio liv Nolan".]

  SvaraRadera
 3. Intressant!
  Keep 'em comming!
  fortsätt även med önskemål på vilken typ av omslag ni vill ha.
  Actionscener är vi också för, tror jag, men de är inte alltid så lätta att hitta utan att det blir för rörigt, och så gillar red detaljer att upptäcka, som ansiktsdrag och bakgrunder.
  där har Alejandro gjort ett bra jobb: stranden och klipporna känns lite nytt och fräscht ur X9-synpunkt.

  SvaraRadera
 4. Jag kan möjligen ses som partisk eftersom jag döpt min blogg efter den amerikanske filmkonstnären Russ Meyer...
  I det här fallet tycker jag dock att kritiken mot senaste numret är helt ogrundad. Urringningen är förhållandevis modest (!) och det ska till en fingranskning av skuggorna i Modestys kostym för att urskilja behagens proportioner.
  Låt miss Blaises bystmått bero tills Romeros eventuella återkomst. Då kanske diskussionsvågorna kan få anledning att bölja!

  SvaraRadera
 5. För det första noterade jag med glädje att en ny omslagsartist fått pröva sina vingar. För det andra tycker jag resultatet är godkänt, om än med potential för förbättringar. Fortsätt gärna variera Romero-omslagen med andra tecknare!

  SvaraRadera
 6. Anders Vänerbo14 maj 2010 10:02

  Tja, först när jag såg omslaget skulle ja ha sagt Wow!! Men efter att ha läst åsikterna om det samma, får jag väl säga wow ;) dvs, hade jag inte läst era åsikter om hennes bröst hade jag nog knappast reagerat över dom, de är ju knappast ´juver´-storlek, men nu avviker ja. För min del så såg det lysande snyggt ut, kan tyvärr inte sätta nåt finger på vad det var, bara sa ´klick´att denna gillar jag (nåt om värme & sång).
  Samt att Romero´s bild bredvid hade större! Men det är ju kul att folk vågar ha åsikter i dessa ´tysta´ tider (pk) & allt sånt. Ha de gött. A

  SvaraRadera