torsdag 2 september 2010

Kommentarer och förslag

Läsarbrev:
Tråkigt att ni slutar publicera 100 Bullets. Jag tyckte det var en av de
bättre serierna i Agent X9. Hoppas att den kommer tillbaka någon gång i
framtiden. Jag skulle även vilja se material från fler Big Book
of
-böcker än Thugs, som Little Criminals, Hoaxes, Bad, Vice och
åtminstone en del från Scandal (och även de andra böckerna, men det är
inte säkert att ni tycker de passar in i tidningen). Och jag skulle
fortfarande vilja se Les Maîtres De L'Orge i tidningen.
Eftersom Modesty Blaise numera vanligtvis tar upp minst 2/3 av
tidningen, kan nin inte utöka sidantalet till minst 116 sidor, för oss
som främst köper tidningen för de andra serierna?
mvh Ari

Svar:
Hej!
Kul att du gillade 100 Bullets, och vi håller med: trist att sluta med den.
Men alla serier går inte hem hos alla...
Det finns en vag idé om att fortsätta publicera de fristående episoderna, dvs de som är utanför den stora plotten.
Vi får se om det blir något med det. Man du ska inte räkna med det nästa år eftersom vi 2011 kommer prova minst tre nya serier.
En är ett välbekant ansikte, men i ny tappning.
Två faktiskt, när man tänker på det.
Fördel med samtliga av dessa tre är att de inte är i – som 100 Bullets – i 100 delar, utan de kommer vara avklarade på under året.
Vi kommer inte gå upp i sidantal, däremot kommer vi från och med Romero kommer in i bilden, det vill säga nr 1/2011 ha Modesty Blaise på mindre antal sidor, och går tillbaka till traditionellt stripformat, dels har många reagerat på att hon tar för stor plats, dels har vi faktiskt en massa nya spännande serier att publicera.
Vi tror det är en win-win situation på alla sätt och vis!
Med anledning av detta kommer vi också att allt oftare köra dubbelepisoder. Det vill säga att istället för att köra en serie som är 5 avsnitt i fem nummer så kör vi två avsnitt i två nummer. Då kommer historien mer till sin rätt, och den blir avslutad snabbare., på, säg, tre nummer istället för fem. Också något vi tror att alla, även prenumeranter, kommer ha fördel av. Av samma anledning kommer vi också att försöka publicera de franska albumen i ett och samma nummer istället för att stycka upp det i två.
Vi kan dock inte garantera att detta kommer vara möjligt i varje enskilt fall, men det är vårt mål att försöka ha det så så mycket som möjligt.
Som av en händelse är det också så att materialet från Big Books of thugs börjar ta slut, och lustigt nog har vi tänkt fylla på med serier från dina förslag: great minds think alike, som man säger!
Les Maîtres de l'orge har vi faktiskt inte läst, trots att det är Jean Van Hamme (som ligger bakom Agent X9-klassiker som XIII, Lady S., Largo Winch (med flera) och fantomenfavoriten Thorgal) som har skrivit den. Men frågan är om själva konceptet i sig passar i en Agent-tidning...
Tack för väl formulerade åsikter och idéer.
Mer sådant från läsarna så vi kan göra tidningen så som ni vill ha den och inte bara fastna i ett spår.
/Red


PS. Vi välkomnar era åsikter, antingen som kommentarer nedan eller som läsarbrev, förslagsvis som mail till x9@egmont.se.

5 kommentarer:

 1. Att inte öka sidantalet är nog ett bra beslut, särskilt om det håller ner priset! Att försöka publicera serier i ett mer avslutat format, eller som kortare sviter, är ännu bättre!

  Det innebär att det känns mindre som att man behöver bestämma sig för att "börja köpa X9" och mer som att man spontant kan köpa senaste X9. Om ni skulle lyckas sänka priset en bit också skulle det vara ännu lättare att spontanköpa tidningen när man vill ha något att läsa på bussen hem eller så.

  Samtidigt skulle jag gärna se ni som förlag publicerar flera serier i album eller bokformat. Om det kostar 50:- eller mer så tycker jag det ska vara ett "riktigt album". Är det det får det å andra sidan kosta ännu mer, är det snyggt gjort och hårda pärmar så är 350:- inget problem!

  SvaraRadera
 2. Synd att ni slutar med 100 Bullets, en av de största ljusglimtarna på senare år tycker jag. Skulle gärna se den serien utgiven som egna album i TPB-utförande.

  Snyggt tajmat att det blir Romero from nr 1/2011 och att ni då minskar antalet Modesty-sidor. Det blev lite väl mycket Modesty ett tag faktiskt.

  Ser fram emot nyheterna!

  PS. Går det att få tag på X9 med kylskåpsmagneterna på något vis? Insåg att det faktiskt skulle behövas ännu fler kylskåpsmagneter hemma men hann inte köpa fler ex av det numret innan det försvann ur butikerna...

  SvaraRadera
 3. Svar till båda:
  Agent X9 kan inte mer än föreslå för förlaget att de ska ge ut samlingsvolymer, och det kommer vi göra.
  Men vi fokuserar på just X9 och tar inte ansvar för annat, vare sig om det kommer ut eller inte.
  Vi hoppas att ni kommer bli nöjda med hur Modesty kommer publiceras och vad det öppnar upp för övrigt i tidningen.
  Sedan ett bra tag tillbaka är det dock så att de flesta serier utspelar sig under flera episoder. Vi kommer sällan kunna ha ett avslutat kapitel i en och samma tidning (det får Modesty, Corrigan och de liknande serierna står för) men istället för att sprida ut det kommer vi försöka ha det i 2-3 tidningar istället för i 5-6 eller fler.
  Fransk-belgiska album kommer vi också att försöka köra i ett och samma nummer av tidningen istället för i två.
  Det kommer göra att historierna känns tajtare och förhoppningsvis är det något ni kommer uppskatta (annars får ni klaga igen så försöker vi anpassa oss...).
  Det kommer ju dock dröja några månader innan vi är där (men visst är det snitsigt att övergången inte bara blir vid en ny årgång utan även vid en ny tecknare!), så... vi kan inte säga för mycket. Just nu fokuserar vi på att ro i land licensavtal med de som sitter på filer och rättigheter samt att försöka göra tidningen så bra som möjligt enligt er, våra läsares, önskemål!
  Men, utan att ens ha allt klart, så ser 2011 lovande ut; vi har fått hem bra dialog med rättighetsägarna i nästan alla fall!.
  Tack för era synpunkter!

  SvaraRadera
 4. Hej Red,kommer sid antalet att dras ner på Modesty av orsaken att Romero gör kortare serier eller ska ni korta ner dom igen ? eller nåt annat?
  För orsaken till ´brevet´är jag vill ha de långa fylliga serierna med stora bilder i bland med stora vackra bilder,med Willie´s språk med allt annat kul & tidstypiskt man har hittat :)
  Osa. A

  SvaraRadera
 5. Det kommer gå ner i sidantal för att majoriteten av läsarna, i alla fall läsarna som hör av sig, vill ha fler sidor med andra serier eftersom många redan kan Modesty.
  Så vi går helt enkelt ner i storlek på rutorna, men som vi siktar på nu kommer vi fortsätta publicera alla rutor, men istället i stripformat.
  Old School.
  Det innebär en massa sidor extra till annat under 2010 som vi hoppas kommer göra alla glada, även de som gillade de stora bilderna.
  (i övrigt håller vi med – det är mycket detaljer man snappar upp när man får se rutorna så stora. Det är väldigt snyggt, faktiskt!

  Angående din andra post. För att inte spoila överraskningen för andra så svarar jag bara så här: Daniel har gjort den bilden för oss. Dock inte som omslag. Den borde inte ha läckt ut redan, men så kan det gå. Den kommer finnas någon av de första tidningarna 2011.

  SvaraRadera