måndag 3 januari 2011

Agent X9 2011 – hur vill ni ha det

Sedan vi började med en ny reprintomgång med Modesty Blaise sommaren 2008 har vi blåst upp rutorna större än de tidigare gått att få på svenska. Detta hyllades av vissa Modesty-fans, men ogillades av andra Agent X9-fans som ville ha fler biserier, gärna sådan de aldrig läst.

Efter Holdaways sista episod, lagom till Romeros första egna (det vill säga nr 1/2011), bestämde vi oss för att prova att ha färre sidor Modesty Blaise (OBS! det är fortfarande lika mycket Modesty Blaise som det varit i ett och ett halvt år) så att vi kunde ha just mer biserier.
Det verkade vara ett rimligt sätt att ge såväl Modestyfans som övriga seriefans så mycket valuta som möjligt för pengarna.
Seriefans (som mest hängt på serieforum.se) och modestyfans har nu ett par nummer på sig att argumentera innan vi tar ett beslut med hur vi ska göra för att a) tillfredställa så många läsare som möjligt och b) anpassa tidningen till den faktiska marknaden.
För det är, trots allt, de som köper och läser Agent X9 som vi först och främst vill (och måste!) tillfredsställa.
Även om vi så klart även vill ha nya läsare dessutom.
Men inte på bekostnad av de gamla, trogna hjältarna.

Så... börja kommentera gott folk.
Det här ska bli intressant.
Första kommentarerna nedan är från ett mail som kom till redaktionen samt redaktionens svar.
Därefter några kommentarer kopierade från en annan agentX9-bloggpost.
Därefter några utdrag från just serieforum (dock långt ifrån alla – där finns över 180 poster!) Folk från serieforum.se får, om de vill, gärna kopiera in sina gamla åsikter, som vi ev missat, bland kommentarerna.

32 kommentarer:

 1. Hej,
  Jag och min fru prenumererar på X9 huvudsakligen för att läsa den absolut bästa serien i tidningen, nämligen Modesty Blaise.

  Ni skriver att tidningen togs emot väl med den layout ni haft på Modesty men att några tycker att M tog för mycket plats i tidningen. Nu har ni vänt på hela pannkakan i och med "willie the djinn" numret där "Die Hard" bl.a har en enda bildruta tryckt över ett helt uppslag.
  Alltså har ni gjort tvärtom och låtit andra serier ta över. Vad blev bättre med det greppet?!

  Fullständigt värdelöst!

  Vi kommer INTE att förnya vår prenumeration om inte huvudserien får mest plats i tidningen!
  Dessutom kommer jag att säga upp prenumerationen av Pondus också!

  SvaraRadera
 2. Germund, Projektledare för Agent X93 januari 2011 22:14

  Hej Jim!
  Ledsen att ni känner såhär, men det finns flera skäl till att vi valde att ändra format på Modesty i och med att vi nådde fram till Romeros äventyr. Vi kommer fortfarande att köra hela Modestyäventyr i varje nummer av tidningen, så skillnaden nu mot tidigare är att ni läsare får betydligt mer serier för pengarna. Dessutom får ni Modesty-stripparna helt oredigerade, så som de var avsedda att publiceras från början. Agent X9 balanserar idag på en tunn lina – vissa läsare vill bara ha Modesty, vilket naturligtvis är skälet till att vi kör serien i varje nummer. Å andra sidan har vi läsare som inte är beredda att köpa tidningen enbart för Modesty, eftersom äventyren faktiskt har repriserats tidigare. Lösningen blev som idag: Modesty i varje nummer, men vi lägger in ett helt äventyr på ca 30 sidor och får därmed plats över till andra serier.

  Skälet till den sidlayout vi använde för Holdways Modesty var att vi på redaktionen flyttade på berg för att scanna så många strippar som möjligt direkt ifrån Holdaways tuschoriginal. I och med det kände vi att, skulle vi nu ge ut Modesty med den bästa reproduktionen någonsin kunde vi gott öka på formatet också. Nu när vi nått fram till Romero finns inte längre den möjligheten och det bästa vi kan göra är att hitta bästa möjliga tryckta källa att reprisera ifrån, men upp till tuschoriginalens skärpa och reproduktion kommer vi aldrig att nå. Skälet till att vissa rutor i Die Hard ligger över hela sidor eller t.o.m. uppslag är att serien är tecknad så. Serien är gjord för serietidningsformat från början och de sidorna får vi inte gå in och redigera om till andra format – så fall hade vårt tillstånd att publicera serien dragits in ögonaböj.

  Så, tyvärr får jag tacka för den här tiden och kan möjligen hoppas på att ni i sinom tid omvärderar ert beslut att fortsätta läsa X9. Vi kommer att fortsätta publicera både Modesty och vad vi hoppas ni läsare ska tycka är moderna kvalitetsserier framöver. Visst, alla serier kommer inte att falla alla i smaken, men på något vis måste vi ändå förnya tidningen, annars dör den.

  Dock tycker jag ni bör omvärdera beslutet att säga upp Pondus, åtminstone utan relevanta skäl. Frågar du mig är det den roligaste och mest väl sammansatta humortidningen i Sverige idag. Punkt.

  SvaraRadera
 3. Hej Jim.
  Jag håller med Germund i alla punkter här, framförallt tycker jag att X9-köparen 2011 får mer för pengarna är på många, många år. Kanske till och med än någonsin.
  Men jag vill gärna förtydliga en sak.
  Modesty-fans får exakt lika mycket Modesty 2011 som de fått sedan nr 8/2010 (eg nr 7, men det var ju en så kort episod (precis som nr 6/2010)).
  Visst, det är färre sidor, men det är lika många strippar som innan, det vill säga ett fullt äventyr, från början till slut.
  Det är alltså lika många Modesty-rutor per nummer då så nu, och lika många tecken/ord i bubblorna.
  Det är alltså fortfarande mer Modesty, mer korrekt Modesty, än någonsin tidigare i svensk serietidningshistoria.
  Skillnaden är att vi inte väljer att blåsa upp två strippar per sida (dvs ca sex rutor, förutom när vi blåste upp en extra, då var det bara en stripp = tre rutor), utan ni får fyra strippar per sida (dvs ca 16 rutor).
  Totalt blir det alltså ungefär (beroende på hur långt Peter O’Donnell valde att göra äventyret) lika många strippar och lika många rutor 2011 som 2010.
  Skillnaden är alltså att vi gått ner i storlek.
  För att få fler sidor att köra andra serier, de flesta sådana som aldrig kunnat läsas på svenska förut.
  Till exempel Die Hard och Sherlock.

  Och om du räknar så får du bara 22 sidor Die Hard (tecknade för helsidor som sagt), medan Modesty (som ju är tecknat för en stripp per dag i en dagstidning) numera minst 25, ofta närmare 30.
  Så jag tycker alltså att du motiverar dina uppsägning av prenumerationen på Agent X9 på en ”synvilla” och inte faktiskt fakta.
  Om du sen föredrar att ha stora bilder, med mindre innehåll per sida, så är det en sak jag förstår – det finns en anledning att vi provade den varianten – och då köper jag ditt beslut. Det är ju en fråga om tycke och smak och det är inget för mig eller någon annan att säga vad du tycker där.
  Men eftersom de flesta ville ha "mer" för pengarna så löste vi det så här.

  Jag hoppas alltså att du omvärderar ditt beslut och fortsätter hänga med oss.
  För jag tror att du, när du vant dig vid det nya formatet, kommer att uppskatta det.
  Och kanske, förhoppningsvis, även upptäcka nya favoritserier.
  Som Sherlock till exempel.

  Pondus tycker jag för allt i världen ska slippa att bli indragen i det här, oavsett vad du väljer att göra med Agent X9.
  Han är helt oskyldig till beslutet att gå ner i storlek på Modesty-rutorna!

  Hoppas att du får en god jul och ett gott nytt år!
  /Johan

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Fick just nr 1 2011.
  Måste säga att jag är grymt besviken!! :-(
  Usch, vad tråkigt. Jag kanske kan förstå att vissa tycker att Modesty tagit mycket utrymme, men... det har varit fantastisk kvalitet ju! Förträffligt att kunna läsa Modesty med stora fina bildrutor. Precis som många andra (bi-)serier. Det små stripparna som är i 1-11 hoppas jag verkligen försvinner igen. Få mig inte att ångra att jag är prenumerant. Snälla! 2010 var ett kanonår, med härligt stora Modestyavsnitt. Vill ju även se Romeros snygga teckningar i samma stora snitt!
  Biserierna har också varit jättebra. Särskilt Empire USA. Grym! Tyvärr är nya Sherlock Holmes (nr 1-11) inget vidare. Inte heller Die Hard. Bra tecknad visserligen, men alla har ju sett filmerna och... ja, det känns inte helt lyckat med den som serie. Kanske kan det ändras under tiden. Men Holmes ser inget lovande ut. Inte heller att Modesty är så smått tecknat, i strippform. Ändra tillbaks Modesty till hur det var hela 2010 istället, är ni snälla!
  MVH / Anders

  SvaraRadera
 5. Hej,

  Jag håller med delvis med Anders i det han skriver. Senaste numret var en stor besvikelse och jag vill verkligen få tillbaka Modesty som det var 2010. Jag gillade inte Sherlock Holmes först. Tyckte att den var tecknad på ett "barnsligt" sätt, men andra gången jag läste den lyfte den lite. Die Hard var kanonbra tecknad och kan kanske bli något.

  Men snälla, ge oss tillbaka Modesty.

  SvaraRadera
 6. Hej,
  Är inne på samma linje. Ge oss Modesty i stort format igen. Snarast!

  Personligen tyckte jag att Die Hard var bra tecknad, med dålig story. Holmes var precis tvärtom: Sämre tecknad, men bättre story.

  Den stora grejen var dock att Modesty var i små strippar. Värdelöst! Man ser ju knappt vad som händer, och detaljerna försvinner.
  Nej, tillbaks med STORA MODESTY (modell 2010) omgående, tack!!!

  SvaraRadera
 7. K-E Lindkvist (utdrag från serieforum)3 januari 2011 22:23

  Eftersom Holdaway-äventyren med Modesty nu närmar sig sitt slut och det har hintats om förändringar i tidningen nästa år bumpar jag den här tråden så det kan bli någon form av bokslut över försöket med nya och bättre reproduktioner av stripparna. För egen del tycker jag att behållningen främst varit att få njuta av alla Holdaways fina linjer som annars bara kan beskådas om man håller originalen i sin hand. Ambitionen att få med A-stripparna har också visat på ambitionsnivån och då går det att stå ut med att de sett ganska räppliga ut. Framför allt publiceringen av Vikingaligan med tanke på hur den sett ut historiskt var en kulturgärning av stora mått! Den nya översättningen upplever jag också ligger närmare originalet än tidigare och i det har varit intressant att få ta del av tankegångarna bakom nytolkningen (hur översätter man dialekter som cockney och irländska till exempel).

  Tyvärr blir det med de nya reproduktionerna ännu mer uppenbart att det inte fungerar med ombrutna dagspresserier i serietidningsformat. Berättarrytmen störs alldeles för mycket och dessutom tar Modesty Blaise för stor plats i tidningen. Hade sidantalet utökats är det möjligt att det varit en annan sak, men nu lämnades alldeles för liten plats åt det övriga innehållet som ändå historiskt sett varit lika viktigt för tidningen som Modesty själv. Mixen blev med andra ord lite enahanda, även om försöket med Sherlock Holmes som fortsättningsserie i alla fall roade mig. Jag är inte lika trakterad av Empire USA som enligt mig hade passat bättre i en tidning typ Seriemagasinet Special (om det nu funnits en sådan).

  SvaraRadera
 8. Burnout (utdrag från serieforum)3 januari 2011 22:27

  [med anledning om en diskussion ang repriser i Agent X9]:
  Då tycker jag ni ska döpa om den till "Reprisen" och låta X9 gå i graven med flaggan i topp. Tyvärr.

  - - -
  Citat:
  Agent X9: Köparnas röster får inte ignoreras, tycker jag.
  - - -

  Röstaren = Köparen och då går det inte att göra så mycket. Men ibland måste man bita i det sura äpplet och även köra över dom med. Ta en chansning med ett par nr med något nytt innan det är för sent.

  SvaraRadera
 9. Estelle (utdrag från serieforum)3 januari 2011 22:29

  Jag tycker inte att en nyklippt/friserad Modesty-repris är en tillräckligt stor nyhet för att ta upp 3/4 av utrymmet i en 100-sidig serietidning. Det blir jäkligt lite utrymme över för övrigt material att slåss om.

  SvaraRadera
 10. Erik S (utdrag från serieforum)3 januari 2011 22:31

  Modesty är jäkligt överskattad enligt mig. Förstår inte allt folk som blir skogstokiga så fort Modesty saknas i ett par nr. Jag förstår verkligen inte varför de föredrar att betala 45:- för en tidning som är 80% serier som man kan hitta i gamla tidningar på vilken loppis som helst i enkronorshögarna (ja, jag vet att reproduktionskvaliteten är bättre på serierna nu, men jag återkommer till det), framför att betala samma summa för nya, intressanta, bra serier som inte har funnits på svenska tidigare. (Men visst, tidningen behöver inte vara helt reprisfri, men jag anser att större delen av tidningen ska vara nytt och resten ev. några väl utvalda repriser från de bästa deckarstripparna (Buck Ryan t.ex., som LR nämner, och Holdaways Modesty likaså).).

  Det är inget fel att reprisera Holdaways Modesty, det kan tvärtom vara välkommet var femtonde år eller så, men att publicera den så att den upptar 80% av tidningen och sedan även fortsätta med nyare, betydligt sämre Modesty-avsnitt uppskattar jag inte alls.

  Vad gäller den här nya, fantastiska, otroliga reproduktionen så, visst, det är snyggt, visst, serierna förtjänar det. Men! Sådan här reproduktion vore trevligt i snygga, stora album, men inte i en vanlig serietidning. Jag tror de allra flesta Modesty i X9-entusiasterna mer eller mindre struntar i om serierna publiceras som nu eller som förut. Jag tror (ja, jag är fördomsfull) att de bara är ute efter en kort trevlig läsupplevelse, och inte granska varje pennstreck. De som är intresserade av det är en betydligt mindre skara, rejäla serieentusiaster som älskar reproduktioner av den här typen, så att de kan granska teckningarna noggrant. Sådana kan dock köpa album med den snygga reproduktionen istället, där den lämpar sig mycket bättre, så att man kan hålla sig från att Modesty upptar nästan hela tidningen.

  Dessa fjantar som ringer och hotar med att säga upp prenumerationen för att Modesty inte är med i ett nr måste ha riktigt stora egon. Normalt tar deras favortserie upp 80% av tidningen, om den då uteblir i något nr för att annat folk också ska kunna läsa sina seriefavoriter i en normal dos någon gång så tycker jag att de kan acceptera det.

  Nä, framför (fler) nya, intressanta serier! Då kommer jag börja köpa tidningen regelbundet igen. (eller vadå igen? det har jag ju aldrig gjort. jag är för ung för att ha varit med innan 2000-talet med antingen tråkiga Romero-Modesty i varje nr eller som nu, en ensam serie tar upp 80% av tidningen. Har dock köpt mycket äldre nr på loppisar)

  SvaraRadera
 11. Vermin (utdrag från serieforum)3 januari 2011 22:34

  Jag har prenumererat på Agent X9 i många år. Men jag valde att inte förnya min prenumeration för ett par månader sedan. Anledningen är givetvis Modesty-repriserna. De av läsarna som inte fattar att de redan har alla serier med Modesty måste ha något allvarligt fel på sitt förstånd. Visst, den nya omgången repriser ger iofs lite extra djup till serien, men jag kan fortfarande inte förstå varför Modesty måste vara med i varje nummer. Jag har trots mitt missnöje fortsatt att köpa lösnummer i förhoppning om att publiceringen av Modesty trappas ner snart. Redaktionen kan hojta till här eller på bloggen när så sker så att jag kan börja prenumerera igen. [:)]

  SvaraRadera
 12. Jag är inte prenumerant, men köper de flesta numren av Agent X9 löst. Jag tycker att nr 1 2011 var ett mycket bra nummer!

  Modestyäventyret Willy the Djinn har jag visserligen läst några gånger förr ... Men jag tycker inte den förlorar på det mindre formatet, tvärtom känns berättandet ofta mindre krystat när stripparna får vara strippar. De här Romerostripparna är ju också lite nyare än Holdawaystripparna, det kanske innebär att även originalpubliceringen var lite mindre (även om det knappast var ett skarpt formatbyte samtidigt som tecknarbytet) ?

  Die Hard verkar vara en krimserie som passar helt rätt i tidningens mix, lite som en modern variant av gamla Corrigan. Verkar riktigt lovande!

  Sherlock Holmes var min favoritserie i tidningen. När jag först såg den något naivistiska stilen blev jag kanske lite skeptisk, men redan efter några rutor kändes den helt rätt för det originaltrogna berättandet. Det här vill jag läsa mer av! (Även den helt andra Holmes som gick i början av förra året gillade jag, även om jag inte tycker upplösningen på den serien var så bra som den borde.)

  Texten om främst den nya TV-versionen av Holmes var också intressant, och lockade till att se även den.

  Jag tror ni har hittat rätt. Fortsätt såhär och framförallt fortsätt leta efter bra serier som vi inte sett på svenska förut så tror jag tidningen kan lyfta rejält!

  // Rasmus (även aktiv på serieforum.se, där heter jag rkaj).

  SvaraRadera
 13. pogono (utdrag från serieforum)4 januari 2011 08:51

  Jag är helnöjd.

  Textningen till Modesty funkar mycket bättre än tidigare och det är superskönt att slippa se valhänt bortredigerade titelrutor. Det är en fröjd att läsa stripparna som de var tänkta att läsas. Tidigare har det alltid känts som att läsa en text med dålig interpunktion. Nu är rytmen och rörelseriktningen i bilderna och berättandet rätt.
  Romero har dock alltid varit för gubbsjuk för min smak. Modesty är mer trevligt brittisk i Jim Holdaways version.

  De två fortsättningsserierna påminner om varför jag föredrar att köpa inbundna böcker. Nu vill jag ju läsa fortsättningen. Nu. Ett gott betyg.

  Artikeln om den trevliga Sherlock Holmes tv-serien var lite märklig som introduktion till en ny tecknad serie. Jag hade hellre läst om serien och dess upphovsmän. Introt till Die Hard hade ett mer passande omfång. Men även där hade jag gärna läst om skaparna, ett par faktarutor i alla fall.

  SvaraRadera
 14. Hej på er Red (& alla ni andra också) Först en åsikt om omslaget till ettan :) den var gör bra snygg & dj---gt vacker (fyll i egna superlativer om ni vill)!
  Sen Modesty :Jag gillade det förra formatet med stora bilder,(dvs stora bilder & små & där de ´talade´till mig det var vackert) Willie´s ursprungliga språk ;),(kul att ´höra´hans ursprungliga tal) så detta får vi inte i loppis lådorna (därför vill ja ha denna variant av serien)!
  Samt nu Sherlock : Den va nåt ja kan tänka mig att läsa mer av :) kanske inte snyggt tecknad men säregen & vacker på sitt sätt & orden kom ju från Ian :) (fast jag vet ju bara hur Cato har översatt den).
  & nu Die Hard : Humm, vad ska man säga om den då ? Dvf tja va faan värre kunde den ju vara (det sa ju inget alls tyvärr:)
  Men hittar ni mera Empire Usa eller Xiii eller annat godis så skicka på oss det :)
  Vet inte om detta har gett Germund eller Red nån ´ledning´? Annat än Chris Ng var strålande vacker på att göra omslag (flera såna)
  Mvh Anders V

  SvaraRadera
 15. Att lägga Modesty i sitt strip-format känns tråkigt, då jag faktiskt köpte Agent X9 för det stora formatet. Men för min del handlar det om synen, jag ser inte bilderna / kan inte längre läsa texten i det lilla formatet.

  Det är bara att inse för min det så kan jag kanske aldrig mer läsa Modesty och det var ju för hennes skull jag köpte tidningen.

  Sherlock blir dock roligt att följa. Rena linjer och lättläst. Humorisktisk, skön ....

  God fortsättning (och gärna med det stora formatet :-) // Karolina

  SvaraRadera
 16. KRax (utdrag från serieforum)4 januari 2011 16:08

  När två tredjedelar av tidningen är Modesty är det helt enkelt inte värt pengarna. Mängden underhållning (i minuter) per krona har blivit mindre. Det tycker jag inte om. Jag är inte heller så säker på att de större rutorna och uppbrutna stripparna är bra för läsupplevelsen. Modesty är en dagsstripserie, jag tycker läsrytmen störs när man inte serveras rutorna som de var avsedda att läsas.

  SvaraRadera
 17. Hóla!
  Min åsikt är att Modesty Blaise skall vara i det större formatet. Precis som det var hela 2010. Jag är säkert bara en av alla som vill försöka få ihop en komplett Modesty-samling, med det stora formatet. Serien blir betydligt mer levande än de - lite tråkiga - stripparna. Visserligen är äventyren kompletta, och man får in mer i tidningen. Men jag tycker ändå att Modesty i stort format är värt så mycket mer.
  Givetvis ska tidningen kryddas med andra kvalitativa serier också. Precis som ni alltid försöker göra.
  2010 har varit det bästa X9-året på läääänge!

  Med hopp en snar retur dit.
  Tack för ordet. / Claes

  SvaraRadera
 18. Jag gillade Modesty i det större formatet och orkade faktiskt inte läsa hela modesty i det mindre format ni valde i 1-2011 utan skippade det.
  Jag tycker dock också om de andra serierna kanske ännu mer så jag förstår ert dilemma.
  För min del så vill jag gärna se Modesty i det större formatet annars kan ni lika gärna skippa repriseringen och satsa enbart på andra kvalitetsserier.
  Om nu modesty tar för mycket plats i varje nummer i det stora formatet kanske ni kan överväga att i vart 3:e eller 4:e nummer skippa henne helt och bara ha andra serier.
  /Kjell

  SvaraRadera
 19. Nr 1 /2011 var kanonbra!

  Jag tycker visserligen att Modesty var kanon i det "förstorade" formatet, men jag ser samtidigt hellre att ni publicerar mer av andra serier. Speciellt nu då det är Romero-material som ska publiceras är det lika bra att köra det i originalformat.

  Die Hard och Sherlock verkar lovande och gav mersmak. Tack för dem!

  /Erik M

  SvaraRadera
 20. Äntligen publiceras stripparna oredigerade! Så gör sig Modesty bäst. Även om det var snyggt med stora Holdaway-rutor så är serien bäst i strippformat. Hoppas tidningen överlever första Romero-perioden så den andra höjdpunkten (efter Holdaway) Neville Colvins episoder även de får publiceras så här.

  SvaraRadera
 21. Nej tack. Modesty (framförallt Romeros Modesty!) skall vara i stora formatet! Det var ju ett jättelyft att få se Modesty med stora växlande rutor, istället för det föråldrade tråkiga stripformatet. Dessutom är stripparna så små att man knappt kan läsa vad som står. Om nu några tycker att det var för stort... kan man inte kompromissa, och göra dom lite mindre än förra årets modell. Men ändå inte så små som tidigare. Å framförallt inte så små som i stripparna.
  Tidningen måste ju hänga med, och förnyas. Å enda sättet att göra det, och samtidigt behålla Modesty (vilket jag absolut vill!) är ju att utveckla serien. Eftersom man inte kan skriva om episoderna, så ger ju de (större) mer levande bildrutorna nytt liv till serien. May so be it!

  PS. Holmes hade en riktigt bra story. Die hard hade bättre teckningar, men sämre story.

  Kör hårt 2011! God fortsättning.

  / Stefan

  SvaraRadera
 22. Jag kan börja med att erkänna att jag inte direkt är någon flitig läsare av X9, det handlar snarare om 1-2 nummer per år. De gånger jag köpt har varit när överflödig tid på stationen har lett till ett besök på pressbyrån för att inspektera förändringarna i seriehyllan.
  När jag så spatserade in i fredags plockade jag som vanligt upp ett ex och bläddrade lite. Och vad ska man säga om det nya försöket då?
  TACK! För första gången på jag vet inte hur länge så gillade jag tidningen och blev ordentligt sugen på att köpa nästa nummer. Modesty var ok. Die hard kom man inte riktigt in i, men den verkar lovande. Sherlock Holmes såg dålig ut så jag hoppade först över den, men när jag sedan började läsa så blev jag förälskad, ser mycket fram emot nästa del.

  I mitt tycke är det här helt rätt väg att gå. Mindre Modesty och mer nytt.

  SvaraRadera
 23. Den nya stilen passar mig bättre också. Om nu Modesty-fansen protesterar alltför högljutt och kräver större rutor, så ber jag att man delar upp Modesty-äventyren i flera delar istället. Det är ju bara under 2009-10 som MB-äventyren tagit så ohyggligt många sidor i anspråk, och därmed begränsat mängden biserier. Ca 30 sidor Modesty räckte gott och väl före 2009 och bör kunna göra det även nu tycker jag.

  För övrigt gillade jag de nya biserierna!

  SvaraRadera
 24. Jag gillade Modesty i stort format. Men samtidigt förstår jag argumenten att det tar många sidor av tidningen. Jag skulle väl rösta för att 2010 års modell var kvar (med stora bilderna), men tycker samtidigt att man får ge med sig för vad majoriteten tycker. Som utgivare alltså.
  Kan dock inte förstå varför man inte skulle kunna kompromissa, och köra dom "halvstora"!? Så är ju de flesta andra serier i tidningen, och så har ju serien varit tidigare. Det vore väl bra.
  Stripparna tycker jag absolut man ska skippa. Då kan man lika gärna skita i det helt. Känns förlegat, och är väldigt väldigt smått (trots att jag har bra syn, så är det svårt att läsa och se alla detaljer).

  De nya serierna var förresten helt ok.

  Tack för ordet.
  / Jennie

  SvaraRadera
 25. Originalstripparna har aldrig varit min kopp te. Jag har "Modesty Blaise 1967-1969" och är ganska missnöjd med blidformatet. De gamla Special Comics från 70-talet har ett mellanstort format som jag uppskattar.

  SvaraRadera
 26. Ola (utdrag från mail)26 januari 2011 11:22

  Modestyvåldtäkt straffar sig!
  "Sydsvenskan" har förbättrat serieläsbarheten genom att minska stripparna från 6 till 5 på sin tabloidseriesida. Johan K har kraschat Modesty genom att öka från 3 till 4 på en serietidningssida!!
  Katastrofen är total och läsbarheten sanslöst dålig. Slut på min pren och pengar tillbaka strax, tack! Sorry! Om Ni inte ändrar.
  En tidning som omfattar Modesty, Fantomen och Mandrake vore något. Och det med 3 strippar på varje sida. Nuvarande idé är dödsdömd. Dessutom skamlösa gästtecknare!

  SvaraRadera
 27. Mikael Andersson26 januari 2011 12:37

  Jag är inte prenumerant, men jag köper varje lösnummer absolut främst för Modesty. Det är sant att man kan få dom flesta äventyren för en spottstyver på begagnatmarknaden, men en av dom stora anledningarna som gör serien så bra är ju just det format som användes under 2010. Det nya stripformatet är som många säger svårläst och förlegat. min åsikt är i alla fall att man ska återgå till 2010-modellen som var den bästa årgången av tidningen hittills.

  Biserierna håller oftast hög kvalitet, men jag har av någon anledning alltid svårt att komma in i dem. Speciellt väl märktes det med Die Hard som jag, trots idoga försök, inte klarat att läsa helt ännu.

  SvaraRadera
 28. MERA MODESTY!

  Jag läser Agent X9 endast för Modestys skull, det är den enda serie jag är intresserad av, så för min del får ni gärna göra rutorna större och utöka med mera Modesty.

  Långkörare som Sherlock Holmes kan ni skippa helt! Sedan så diggar jag omslagslayouten, så ändra inte den! Kul med gäst-tecknare också!

  SvaraRadera
 29. Modesty ska vara i större format. Dom små stripparna är helt värdelösa. Nä, ta tidningen framåt istället! Inte bakåt i tiden. Modesty i nytt större format är ju mer nytänkande än de gamla tråkiga stripparna.
  Alla andra serier har ju större bilder. Både Die Hard och Holmes är ju i bra format. Om det är ett problem att köra Modesty i samma format som under 2010, borde man väl ändå kunna köra det i nåt mellanformat!? Helst stort, men vad som helst är bättre än det lilla som är nu. Hellre Modesty i stort format och EN biserie, än stripparna och flera biserier.

  Ändra tillbaka - NU!

  / Johnny B

  SvaraRadera
 30. Tycker det är synd att ni återgått till det lilla, svårlästa formatet - dessutom med en störande "rubrikruta" i varje stripp.
  Kunde man tänka sig att ha "uppblåsta" Modesty, men i vartannat nummer. Och andra serier i vartannat... Personligen gillar jag de andra serierna i x9 också, Die Hard är jättebra, även Sherlock Holmes. Och 100 bullets var en höjdare!
  Men varför måste omslagen nästan alltid visa en mer eller mindre avklädd Modesty, typ Bravo Tango - om ni minns denna hjältinna som tog sig an uppdrag i Antarktis, iklädd (visserligen pälskragebeprydd) tight jacka, uppknäppt till midjan, högklackade stövlar och nätstrumpor...
  Modesty skulle väl aldrig vara så opraktisk : =) sexigt klädd när det funkar, praktiskt annars!
  Smått irriterande!
  /Birgitta

  SvaraRadera
 31. Vad händer med Agent X9?

  Jag började läsa Agent X9 i början av 80-talet och har även läst många tidigare nr. Förstår inte vad ni gör med tidningen idag, publiserar tidningens drottning (MB) i oredigerat strippformat? Jobbigt när det står "Modesty Blaise by Peter O´donell" fyra gånger på samma sida!! Förr så innehåll tidningen ett helt nr av MB + kanon serier som Agent Corrigan & Rip Kirby. Ändå fick det plats någon ny serie (dock uppdelad i flera delar, men det tycker jag är okej för en ny serie i tidningen) Som exempel läste jag Nr 10 - 2004 igår kväll som innehåller MB + Kodnamn XIII + Agent Corrigan + Rip Kirby = ett kanon nr. Där får läsaren verkligen valuta för pengarna. Inte igenom att tryck in TVÅ delar av en ny serie som Die Hard i samma tidning!! Jag har inte köpt en tidning som heter Die Hard... Om en ny serie i X9 är kanon bra och uppdelad i flera delar så får det en att längta till nästa nr....
  Nej gör inte om Agent X9 till något helt annat utan behåll tidningen som den tidigare varit men komplettera MB (ej i oredigerat strippformat) med nya bra serier.
  Det är nya bra serier som lockar nya läsare inte en svår läst MB.

  SvaraRadera
 32. Härligt med debatt!
  Vi har nu testat, frågat och lyssnat och haft redaktionsmöten och konstaterar följande:
  http://agent-x9.blogspot.com/2011/02/lasarna-har-sagt-sitt-modesty-gar.html

  Så i nr 5 kommer ni alltså återigen se Modesty mer eller mindre så som ni är vana att se henne!

  SvaraRadera