måndag 26 oktober 2009

Modesty Blaise 05 - The Mind of Mrs Drake – Peter O´Donnells kommentarer

På 1940-talet spökskrev jag en psykometrikers självbiografi – en psykometriker är ett medium med en slags extrasensorisk perceptionsförmåga, precis som det framgår i episoden. Det var en tjeck vid namn Frederick Marion, som hade slagit sig ned i England innan andra världskrigets utbrott. Detta gjorde han efter en karriär som hade fört honom världen runt där han hade demonstrerat och föreläst om sina förmågor samt haft kabaréföreställningar, bland annat under en turné tillsammans med en grupp där en ung Charlie Chaplin ingick.
Precis som Modesty är jag en skeptiker med öppet sinne, jag tror bara på det jag själv bevittnat under vetenskapligt kontrollerade former, och jag närvarade vid flera tillfällen då Marion samarbetade med experter från Samfundet för mentala studier, en högst skeptisk grupp. De var mycket imponerade av honom.
Här finns inte utrymme för fler detaljer, så vi förflyttar oss nu till 1964, några år efter det att Marion dött, då jag tänkte ut intrigen till det femte Modesty Blaise-äventyret. Jag kände att en karaktär med psykometriska förmågor skulle kunna lägga grunden till en intressant historia, särskilt om han eller hon arbetade för skurkarna. Och så kom det sig att jag skrev ”The Mind of Mrs Drake”.

2 kommentarer:

 1. Johan Lundström14 november 2009 23:57

  Jag skulle uppskatta om ni lade till information om vilka strippar som skannats om från originalen, d.v.s. vilka strippar som är "nya" jämfört med tidigare X9-publiceringar

  SvaraRadera
 2. Hmm.
  Eftersom vi jagar original till så sent det bara går, så är det lite för mycket begärt att göra ytterligare en sida som man byter ut innehållet på... risken finns dessutom att det skulle bli fel för den inte hinns prioriteras i deadlinestressen...
  Men kanske kan man lösa det på annat sätt, kanske här på bloggen.
  Men oftast så syns det ju...
  Särskilt i nr 2/10.
  The Vikings är ju allmänt känt som en av världshistoriens mest bedrövliga reproarbeten.
  Men vi har fått tag på nästan 2/3 av alla stripparna.
  Missa inte!
  Fast där kom jag lite off topic.
  Men där kommer ni nog märka skillnaden iallafall, det var det jag ville komma till...

  SvaraRadera