söndag 13 februari 2011

Fanart 3/2011 – Katarina Emgård

Under 2011 har vi i varje nummer en gästtecknare som får göra sin egen Agent X9-fanart. Den här gången är det Katarina Emgård, som annars gör webserien Kisenja.


I Agent X9 nr 3/2011 hittar ni bilden tryckt på fint papper
på tidningens näst sista sida! (klicka på bilden så blir den större!)


För alla som inte känner till dig: vem är du?
– Jag heter Katarina Emgård och är en utbildad modedesignassistent som fick för sig att göra en tecknad webb-serie vid namn Kisenja.
Jag är uppväxt på den skånska vischan på en gård utanför Helsingborg. Redan som barn var jag tydligt modemedveten då mitt favoritplagg var en heldräkt i teddytyg i form av ett får. Mina stora hobbys som femåring var My Little Ponies, prinsessor, spöken och rosa klänningar - 100% flickigt. Jag har alltid ritat och det värsta jag visste som liten var när någon ritade utanför linjerna i mina målarböcker. Inledningsvis var favoritmotiven John Bauer-inspirerade prinsessor och magiska enhörningar, men med tonåren kom de svarta korsetterna fram och The Shining gick på repeat i TV-rummet. Då skrev jag mina första skräckhistorier och ritade huvudlösa ryttare och arga kvinnor med yxor.
    Efter gymnasiet gick det upp för mig att det hände saker ute i världen som jag tyckte var fel. Jag och min bästa vän, Julia, startade då konstgruppen Artspam. Vi målade gigantiska tavlor med luriga finansmän och mänskliga lemmeltåg. Parallellt med det körde jag modevisningar med manga-inspirerat mode.
   Kort därefter studerade jag vid Tillskärarakademin där jag lärde mig hur man ritar långa, småbystade kvinnor med trendiga plagg och stora fötter. Kläddesignandet tog över mer och mer och det skulle dröja till våren 2009 innan mina trådsmala modeller började prata.
   Steget från att syssla med kläder till serier verkar stort för många men för mig föll det sig naturligt. Jag har alltid haft ett stort film- och TV-serie-intresse, främst för sci-fi- och fantasy genren. Med en familj bestående av boknördar har läsande och skrivande alltid uppmuntrats och trots att jag inte skrivit mycket sedan de bombastiska kärleksdikterna i gymnasiet kommer idéerna så fort jag sätter mig med ett tomt papper. Jag har också turen att ha en bror som är dataspelsmanusförfattare och grym på engelska. Så ett stort tack till all hans hjälp.
   Att det blev just en webb-serie var för att jag ville nå ut till så många som möjligt. Lika bra att se vad folk tycker med en gång helt enkelt, och till en början var det tänkt att serien skulle fungera som reklam för mina kläder som fanns i webbshoppen. Men trots att jag fått mycket positiv respons på den unika kombinationen av serie och kläder så hände det inte mycket med försäljningen, varpå shoppen lades ner och nu ligger allt mitt fokus på serien. Det är otroligt spännande och känns helt rätt att fortsätta på den vägen.


”Roadtrip” med Danielle och Arlyn i avsnitt 8.

Vilken är din relation till Modesty Blaise?
– Det jag först tänkte på när jag blev tillfrågad att göra en fan art bild av Modesty Blaise var min far. Han har alltid älskat Modesty och hemma på gården där jag växte upp ligger det tonvis av serietidningar från 60-talet och framåt på vinden och utspritt på husets badrum och toaletter. På julafton får pappa alltid en Agent X9-tidning av mig i julklapp och jag fick tidigt lära mig att det var Modesty Blaise som var hans favorit.
   Innan jag blev tillfrågad att göra denna bild var min egen relation till Modesty något sporadisk, det hände att jag läste ett par sidor här och där när jag var hemma. Men jag har alltid gillat teckningsstilen och hon är cool. När jag nu väl tog mig tid att sätta mig ner och läsa ett helt nummer blev det till slut flera. Det är uppenbart att hon är och har varit en inspiration till många andra sexiga, modiga och självständiga kvinnor som skapats inom serie- och filmbranschen. Liknelsen mellan henne och Kill Bill är ju helt uppenbar. Och jag älskar Kill Bill, så hur skulle jag inte kunna älska Modesty Blaise?

Vad var din tanke när du gjorde din fanart?
– Jag fastnade tidigt för det lekfulla och fria förhållande hon har till sin bäste vän Willie. Som vi alla vet gillar Modesty och Willie att leka extrema lekar och det sägs att Willie tidigare har jobbat på en cirkus som knivkastare. Tanken från början var att Willie skulle vara med på bilden, ifärd med att kasta en kniv, men jag ville lägga fokus på Modesty så då fick han tyvärr avstå från att delta. Det var inte förrän efter jag kommit på min idé som min far sa att just den bilden funnits med i en av de riktigt tidiga avsnitten av Modesty Blaise. Det var också viktigt för mig att Modesty skulle se avslappnad och sexig ut utan att bli vulgär, och det är en hårfin gräns mellan de två. Med mitt ursprung inom modedesign var naturligtivs kläderna också viktiga. Skulle hon ha på sig den traditionella byxdressen eller skulle jag föra in henne i 2010-talet? Till slut bestämde jag mig för att designa en cirkus-inspirerad outfit.


Pauline möter sin överman i avsnitt 9.

Vad sysslar du med annars?
– Jag har sedan 1,5 år tillbaka jobbat med min webb-serie Kisenja. Kisenja är en fantasy/sci-fi/skräck/romantisk/superhjälte-serie. Fokuset ligger på karaktärerna och deras inbördes relationer. Men också på den dystopi jag har målat upp. Jag ville skapa en värld där jag har fritt spelrum att utveckla den hur länge som helst och åt vilket håll jag vill. Speciellt då jag själv är svag för berättelser som på ett trovärdigt sätt kan kombinera olika genrer men där man ändå blir berörd.
   Då jag lärde mig använda en ritplatta i samband med att jag började rita serien har teckningsstilen förändrats en hel del under resans gång. Jag har aldrig studerat serieteckning och jag har således själv fått lära mig hur man komponerar helsidor, halvsidor och dialoger. Det är först nu jag känner att jag satt min egen stil, men flödet och texten kan bli bättre och nu vill jag satsa på att förtydliga storyn. Jag ser det som att jag gjort ett bra utkast och nu vill jag göra Kisenja till en grym serie med hjälp av läsarna. Det finns mycket att lära och jag är envis.
   För närvarande letar jag också efter inspirerande sammarbeten med duktiga människor som brinner för vad dom gör. Och för att bättra på min engelska pluggar jag Creative Writing in English och tittar på Buffy: The Vampire Slayer med engelsk text.
   I min drömvärld jobbar jag redan med att göra om Kisenja till en TV-serie där Ellen Page spelar Pauline och Neill Blomkamp regisserar.

Var kan våra läsare se mer av det du gjort?
– År 2011 blir ett spännande år. Kisenja-sajten skall designas om och serien skall förbättras och få en enhetlig stil. Förutom att arbeta vidare med serien kommer jag att samarbeta med bokförlaget Nicotext, bestående av Carl-Johan Gadd och Fredrik Colting, författare till bland annat 6o years later. Så håll utkik efter fler böcker och serietidningar framöver. Ett av målen är också att få Kisenja utgiven i tryckt form, men tills vidare kan man titta in på www.kisenja.comför att läsa den första säsongen på 9 episoder. Och vill man följa vad som händer från dag till dag i min ateljé i Göteborg kan man kika in på blog.kisenja.com för extra-material och uppdateringar.Pauline i sin prinsessan på ärten-säng skrivandes kärleksbrev.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar